Erfgoed

Wat

Cultureel erfgoed zijn sporen uit het verleden in het heden, die zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn in musea, archieven, monumenten, landschappen maar ook gebruiken, verhalen en gewoontes. Het betreft uit het verleden geërfde materiële en niet-materiële goederen. 

Bronnen

Type

Bron

Informatieaanbod

Hoe bron raadplegen

Heemkunde Vlaanderen VZW Heemkunde Vlaanderen vzw bevat links naar lokale erfgoedverenigingen en overkoepelende sites, alfabetisch gerangschikt volgens plaatsnaam.  Op deze sites van heemkundige verenigingen kan je info vinden over de plaatselijke geschiedenis, cultuur, bezienswaardigheden en meer.  Vaak is er een adres te vinden van een documentatiecentrum waar informatie, foto's en ander materiaal te vinden is in verband met de eigen omgeving.
Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed Het geoportaal onroerend erfgoed stelt je in staat om snel geïnventariseerd en beschermd erfgoed op te zoeken. Je kan zoeken op plaats, adres of perceelnummer en je krijgt het resultaat mooi visueel op de kaart gepresenteerd. Door een simpele klik op het gezochte object, krijg je een beknopt rapport van het erfgoed op deze locatie en word je doorverwezen naar de beschrijvingen uit de inventaris- en beschermingsdatabanken.
Via deze site kan heel wat achtergrondinformatie teruggevonden worden over belangrijke gebouwen, dorpen, landschappen, landschapselementen,...
ArcheoNet Vlaanderen Deze website verzamelt foto's van beschermde monumenten, landschappen en dorpsgezichten in Vlaanderen. Klik op de zwarte stippen op de kaart voor een grotere foto en meer uitleg. De thumbnails onder de kaart tonen telkens andere foto's uit de omgeving.
Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium heeft de bedoeling het artistieke en culturele erfgoed van het land te bestuderen en te conserveren.  Op de website vind je een ruime database met foto's van kunst, architectuur, folklore, etc., met een uitgebreide zoekfunctie
Topografische collectie Universiteit gent Meer dan 40.000 historische postkaarten, foto's, knipsels en gravures van steden, gebouwen, landschappen, monumenten en kunstwerken in België uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw  
Recollecting Landscapes, Universiteit Gent Landschapsfoto's van verschillende locaties in Vlaanderen genomen over een tijdspanne van 100 jaar.
Delcampe.be Deze site is een ontmoetingsplaats voor verzamelaars van oa. postkaarten en oude foto's. Deze worden op de site te koop aangeboden en zijn beperkt raadpleegbaar. Het aanbod is enorm en er kan via je gemeentenaam gezocht worden. 
Kapelletjes in Vaanderen Een recente foto-inventaris van kapelletjes, grotten, kruisen en nisjes in Vlaanderen, geordend per provincie.   
Kerken in Vlaanderen Groeiende collectie foto's van kerkgebouwen in Vlaanderen.  De foto's zijn recent genomen (vanaf 2003) en tonen een kerk meestal vanuit verschillende hoeken.  Soms zijn er ook interieurfoto's.  Je kan zoeken via bisdom, patroonheilige, gemeente of postcode
Molendatabase.nl De Molendatabank is dé verzameling van werkende en verdwenen molens in Nederland en België. Alle gegevens en foto's zijn samengebracht door vele honderden molenliefhebbers voor iedereen met een interesse in wind- en watermolens. Een tekst- en fotoredactie onderhoudt de database op dagelijkse basis. Op dit moment telt de database 10916 molens!
VZW levende molens Als vereniging is Levende Molens vzw  reeds meer dan 30 jaar actief voor het behoud, herstel en levend houden van de traditionele molens in Vlaanderen. Dit omvat wind-, water- en rosmolens.  
Belgiumview.com (Web 2.0) Meer dan 10000 recente foto's over bezienswaardigheden in België zoals monumenten, kerken, landschappen en meer.  Er zijn verschillende zoekfuncties, o.a. op plaatsnaam. Bij bepaalde foto's wordt een uitvoerige beschrijving gegeven.  
Erfgoedkaart Dit is een portaalsite met info over erfgoedverenigingen en met links naar diverse collecties, onder meer naar beeldbanken specifiek voor een regio. Via geavanceerd zoeken kun je nagaan of er erfgoedverenigingen zijn in je gemeente.
Bavay L. en Van den Bruele A., Beelden in de straat zij vertellen hun verhaal, Heemkunde Vlaanderen vzw, 2004, 256p.
 Vandeputte O., Erfgoedbibliotheek van de Belgische gemeenten. Lannoo, Dexia.

 

Didactische suggesties

Voorbeelden van omgevingsgericht leermateriaal

Vroeger en nu a.d.h.v. oude foto's (bron: M. Hermans)

 Een oorlogsmonument (Bron: Stichting Ryckevelde )

Een watermolen (Bron:L. Vidts)

Fotomemorie (Bron:L. Vidts)

Fotozoektocht (Bron:L. Vidts)

Getuigenis a.d.h.v. oude foto's (bron: B. Detaille)